/ ThinkStock/Getty Images
15 са одобрените за финансиране проекти в област Силистра по кампанията „За чиста околна среда" 2018. Общо за страната ще се реализират 474 идеи. 

В конкурса „Обичам природата и аз участвам – 2018 г.“ общини и кметства от страната са кандидатствали с 907 проекта. От тях са одобрени 232 предложения. 8 са в Силистренско, които ще получат финансиране до 10 000 лева.

Одобрени са проектите на три кметства в община Алфатар/ Цар Асен , Васил Левски и Чуковец/, три в Тутракан /Шуменци, Белица и Тутракан/ и по едно в общините Ситово /Добротица/ и Силистра /Професор Иширково/.

С до 5000 лева ще бъдат финансирани 7 проекта в областта от общо одобрени 242 в страната, подадени от училища и детски комплекси и детски градини. Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за поредна година проведоха конкурс в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда”.

Тази година ще бъдат разпредели до 3 500 000 лева. Основните дейности са свързани с почистване и облагородяване на терени, създаване и възстановяване на зони за отдих, изграждане на детски и спортни съоръжения, спортни уреди, съоръжения за игра на открито и пр.

Проектите на училища и детски градини  са  за създаване на еко кътове, информационни брошури, дипляни, мултимедия, организиране на екологични събития, оборудване, учебни пособия и  образователни материали, свързани с предмета на кампанията.

Крайният срок за изпълнение на дейностите по одобрените проекти за общини и кметства е до края на месец ноември 2018 г., а за училища, детски градини и детски комплекси - до края на октомври 2018 г.