13 години затвор за убийство постанови Добричкият окръжен съд
13 години затвор за убийство постанови Добричкият окръжен съд / netinfo

Наказание от 13 години „лишаване от свобода” при първоначален строг затворнически режим ще изтърпи 22-годишният Акиф М. Акиф, който на 20 февруари тази година удушил по особено мъчителен начин 50-годишен мъж в Добрич. Присъдата е постановена от Добричкия окръжен съд. Акиф трябва да заплати на всяка от трите дъщери на починалия обезщетение от по 60 хил. лв. за причинените им болка и страдания, и 100 лв. материални щети за откраднатото от баща им имущество. Акиф ще излежи и 3 месеца затвор по условна присъда, влязла в сила дни преди да извърши убийството.

Миналата есен Акиф и жертвата му работили заедно в строителството. Последния ден подсъдимият не отишъл на обекта и пострадалият трябвало да му предаде възнаграждението, но не го направил. Въпреки това двамата поддържали контакт. На 20 февруари Акиф посетил 50-годишния мъж в стаята му в „Студентско общежитие” и споделил, че преди дни му се е родило дете и му трябват парите. Двамата изпили по 300-400 гр. водка. След обяд Акиф се върнал с два литра червено вино, което изпил сам, и отново си поискал парите. Пострадалият отказал да му даде пари и според обвиняемия, го напсувал. Тогава Акиф го ударил, а след това го стиснал за врата. Когато го пуснал, потърпевшият паднал на леглото си прихърквайки. Акиф взел отворена кутия с прах за пране и, за да бъде сигурен, че жертвата му няма да успее да си поеме въздух и да оживее, сипал от препарата в устата, по очите, носа, по цялото лице и по тялото. Подсъдимият взел двата мобилни телефона на мъртвия и 25 лв.

По делото е установено, че към момента на извършване на деянието, той е имал концентрация на алкохол в кръвта около 4 – 4,5 промила, но е разбирал свойството и значението на извършваното и е можел да ръководи постъпките си. Акиф е неженен, със завършен първи клас и не работи. В последната си дума пред съда той заяви днес, че съжалява за стореното.

Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативен съд - Варна, в срок от 15 дни. До влизането й в сила, той остава с мярка за неотклонение „задържане под стража”.