10  номинации  за националната литературна награда Дора Габе
10 номинации за националната литературна награда Дора Габе / netinfo
10 са предложенията   за националната литературна награда “Дора Габе”, съобщават от пресслужбата на община Добрич.

За престижната национална награда са номинирани Леда Милева, Киряк Цонев, Лиляна Стефанова, Станка Георгиева, Станка Пенчева, Лиана Даскалова, Мая Дългъчева, Зоя Василева, Драгни Драгнев и Камелия Кондова. Номинациите са направени от Дружеството на краеведите, Издателство “Матадор”, Съюза на българските писатели, Съюза на независимите български писатели, Регионална библиотека “Дора Габе”, Издателство “Захари Стоянов”, Издателство “Пламък”, Писателска кооперация “Никола Вапцаров”, Валентина Добринчева, вестник “Словото днес” и Сдружение на писателите - Добрич.

Освен за голямата литературна награда сдруженията предлагат и творци за националното отличие за популяризиране творчеството на Дора Габе. За това отличие са предложени Драгни Драгнев, Станка Георгиева, Иван Атанасов и списание “Пламък”.

Към досега направените предложения вероятно ще се прибавят и номинации, пуснати по пощата в деня на крайния срок 15 юли, които до този момент не са пристигнали, но ще бъдат разгледани, уточняват от общината.

Носителят на голямата награда ще бъде избран от комисия с председател зам. кметът по хуманитарни дейности Камелия Койчева през месец септември. Тази година Община Добрич ще връчи Националната литературна награда “Дора Габе” за втори пореден път на тържествена церемония през септември по време на Литературни празници, посветени на 120 години от рождението на голямата българска поетеса. Наградата е учредена през 2003 година от Общински съвет Добрич в знак на признателност към живота и творчеството на Дора Габе. Първият носител, удостоен с престижната награда е поетесата Елка Няголова.