Завърши археологическият сезон на крепостта Русокастро
Завърши археологическият сезон на крепостта Русокастро / Регионален Бургаски музей

 

Два месеца продължиха археологическите разкопки на историческата крепост Русокастро от научния екип на Регионалния исторически музей – Бургас, информират от културния институт. Проучванията се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Камено и Фондация „Русокастрон”.

През тази година археолозите се поздравиха с откритото отбранително  съоръжение на крепостта – таен укрепен проход за водоснабдяване на крепостта от реката. Той е с дължина  65 м. и е скрит в естествено ждрело между два скални масива. Тайният проход слиза до реката, където е изградена масивна правоъгълна кула.  Във вътрешността й е иззидана дълбока цистерна, чието дъно стига под нивото на реката и така се поддържа постоянен воден дебит във всички сезони. Уникалното съоръжение е изградено още през V век, но е укрепено допълнително през ІХ-Х век. Според специалистите тайният укрепен проход за водоснабдяване  е най-добре запазеното подобно съоръжение на юг от Балкана и е имал важно значение за отбраната на историческата крепост Русокастрон до втората половина на ХІV век.

Средновековната крепост  се намира  на 35 км. от Бургас и на 2,5 км  северно от едноименното село Русокастро по пътя за с. Желязово, Каменска община. Има данни за култов комплекс- скално светилище  от ІV хил.пр.Христа в най-високата част на възвишението, който е използван активно от траките до ІV в. През V век е изградена ранновизантийска крепост, която е разширена от българите през ІХ в. и става една от най-значимите български крепости в Югоизточна Тракия до средата на ХІV в.

Археологическите проучвания на крепостта са от 2006 година. Тя  се изследва от н.с Цоня Дражева – главен ръководител и зам.- ръководител – Милен Николов от Регионалния Бургаски музей.  Открити са много находки, между които най-интересни са средновековни  монети и оловни печати за подпечатване на кореспонденция от ІХ-ХІ в. , арбалетни стрели и керамични съдове.