Заради делегираните бюджети предстои закриване на училища в Айтоско
Заради делегираните бюджети предстои закриване на училища в Айтоско / netinfo

Общинският съвет в Айтос на свое редовно заседание, което ще се проведе на 26 март, ще гласува предложенията на Общинска администрация за закриването на четири учебни заведения и преструктуриране на едно начално училище. Това съобщиха от пресцентъра на община Айтос. Мерките за оптимизация на училищната мрежа се налагат във връзка с въвеждането на системата на делегираните бюджети от 1 април т.г..


В списъка за затваряне са три селски училища – началното в с. Чукарка и основните училища в с. Пещерско и с. Черноград. В града, оптимизацията засяга още две училища. Основно училище „Любен Каравелов” да затвори врати заради примитивните условия и недостатъчния брой ученици, предлага администрацията. Единственото начално училище в Айтос „Св. Св. Кирил и Методий” да престане да съществува като такова и да мине под шапката на СОУ „Христо Ботев”, е другото предложение на Община Айтос.


Общинският бюджет ще дофинансира оставащите училища, но няма достатъчно ресурс да поеме тези, които имат по 50-60 ученика. Учениците от затворените училища се пренасочват в учебни заведения с добра материална база, в които през това лято общината отново ще инвестира средства за реконструкция. За децата от населените места на общината ще бъде осигурен безплатен превоз до приемните училища.