Започва строителството на новите пътнически терминали на летището

Започва строителството на новите пътнически терминали на летището
Започва строителството на новите пътнически терминали на летището

 

 

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД подписа днес във Варна договор за строителство и реализация до „ключ" на Нов международен пътнически терминал на летище Бургас и прилежащи площи и Нов международен пътнически терминал на летище Варна и прилежащи площи с Консорциум "ТИЕ-ИЧТАШ".
От страна на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД договорът бе подписан от Главния изпълнителен директор на дружеството г-н Дирк Шусдзиара и Главния финансов директор Росен Филипов. От страна на компанията - изпълнител подписаха инж. Ердинч Улусой - директор на клона на холдинг ИЧТАШ в България
и арх. Иван Тодоров - Изпълнителен директор на Техноимпортекспорт АД. На церемонията присъства и г-н Атилла Гьокче - Член на Борда на директорите на холдинг ИЧТАШ. (във втория файл ще намерите снимка от церемонията).
Изпълнителят е с богат международен опит в строителството на летища в различни части на света, в това число летищата в Анталия, Измир, Баку, Санкт Петербург, Орду - Гиресун (в морето), Казан и др. и бе избран след прецизна Европейска процедура за обществена поръчка.
Строителството на новите пътнически терминали на летище Варна и летище Бургас започва през месец декември тази година, като в строителните дейности само на територията на двете летища се очаква да бъдат заети над 500 работници и служители.


Планирано е за летен сезон `2013 летище Варна и летище Бургас да посрещат и изпращат своите гости от новите си сгради.
Новите пътнически терминали на морските летища, управлявани от германо-българския консорциум „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, ще разполагат с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и просторни открити пространства. Прилага се най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, което ще доведе до увеличаване на бързината на обслужване.
Проектният капацитет на новия терминал в Бургас е 2 700 000 пътници, а на варненския - 1 800 000. 31 ще бъдат гишетата за регистрация на пътници в Бургас и 25 - във Варна. Проектите са изцяло съобразени с изискванията, свързани с присъединяването на България към шенгенското пространство. Терминалът във Варна ще се простира на площ от 18 000 кв.м., а бургаския около 20 000 кв.м.
Сградите са проектирани така, че да могат да се използват в зависимост от пътникопотка във всеки един момент, а при необходимост капацитетът им да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.
Проектите, дело на известни световни проектанти и дизайнери, целят запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целият им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.
През следващите две години „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД инвестира в развитието на двете морски летища около 150 000 000 лв.