Започва строителството на новите пътнически терминали на летището
Започва строителството на новите пътнически терминали на летището / netinfo

 

 

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД подписа днес във Варна договор за строителство и реализация до „ключ" на Нов международен пътнически терминал на летище Бургас и прилежащи площи и Нов международен пътнически терминал на летище Варна и прилежащи площи с Консорциум "ТИЕ-ИЧТАШ".
От страна на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД договорът бе подписан от Главния изпълнителен директор на дружеството г-н Дирк Шусдзиара и Главния финансов директор Росен Филипов. От страна на компанията - изпълнител подписаха инж. Ердинч Улусой - директор на клона на холдинг ИЧТАШ в България
и арх. Иван Тодоров - Изпълнителен директор на Техноимпортекспорт АД. На церемонията присъства и г-н Атилла Гьокче - Член на Борда на директорите на холдинг ИЧТАШ. (във втория файл ще намерите снимка от церемонията).
Изпълнителят е с богат международен опит в строителството на летища в различни части на света, в това число летищата в Анталия, Измир, Баку, Санкт Петербург, Орду - Гиресун (в морето), Казан и др. и бе избран след прецизна Европейска процедура за обществена поръчка.
Строителството на новите пътнически терминали на летище Варна и летище Бургас започва през месец декември тази година, като в строителните дейности само на територията на двете летища се очаква да бъдат заети над 500 работници и служители.
Планирано е за летен сезон `2013 летище Варна и летище Бургас да посрещат и изпращат своите гости от новите си сгради.
Новите пътнически терминали на морските летища, управлявани от германо-българския консорциум „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, ще разполагат с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и просторни открити пространства. Прилага се най-модерната линия за интериор и управление на системите за обслужване на пътници и багаж, което ще доведе до увеличаване на бързината на обслужване.
Проектният капацитет на новия терминал в Бургас е 2 700 000 пътници, а на варненския - 1 800 000. 31 ще бъдат гишетата за регистрация на пътници в Бургас и 25 - във Варна. Проектите са изцяло съобразени с изискванията, свързани с присъединяването на България към шенгенското пространство. Терминалът във Варна ще се простира на площ от 18 000 кв.м., а бургаския около 20 000 кв.м.
Сградите са проектирани така, че да могат да се използват в зависимост от пътникопотка във всеки един момент, а при необходимост капацитетът им да бъде допълнително увеличен като разширение към вече съществуващата архитектурна част.
Проектите, дело на известни световни проектанти и дизайнери, целят запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целият им престой на летището, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.
През следващите две години „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД инвестира в развитието на двете морски летища около 150 000 000 лв.