Публичен прочит на Библията в честа на Светите братя
Публичен прочит на Библията в честа на Светите братя
Кметът на Бургас, областният управител и омбудсмана се включват в инициативата
от 18.00 часа, на Открита сцена "Охлюва", за втора поредна година в Бургас ще се проведе публично четене на избрани откъси от Библията. Поводът е празникът на Българската просвета и култура и славянската писменост - 24 май.

Истинската история на празника на Светите братя в България и Бургас

Публичното четене на библейски текстове е в чест на делото на Светите братя Кирил и Методи, които създават азбуката, за да преведат Свещените писания на разбираем за народа език. За това дело Теофилакт Охридски пише следното: „Славянският народ, т.е. българският, не разбираше Светото Писание на гръцки език, и двамата свети мъже гледаха на това с голяма злочестина.

Безутешна скръб ги обзе за това, че светлината на Писанието не сияе в Българската страна. Тогава  се обърнаха с молитва към Христа, от Когото пръв дар са езиците, да им помогне да изнамерят букви, пригодни за българския език и да преведат божественото Писание на тоя език. (Из "Житието на Св. Кл.Охридски")

Не е зрителна измама, буквите наистина се движат

В прочита на Библията ще участват кметът на Община Бургас - Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, омбудсманът Тодор Стамболиев, както и други бургаски общественици, културно-просветни дейци и духовни лица от протестантската и католическата общност. Целта е да се припомнят някои от вечните истини в Свещените писания,  които с векове са градили българската духовност, култура и национална идентичност.

Организатор на събитието e Християнска църква „Благовестие”-Бургас.