Въздухът в Бургас не е отровен от пожара
Въздухът в Бургас не е отровен от пожара / netinfo
Минимално завишени концентрации на серни и азотни оксиди показват резултатите от измерването на замърсяването на въздуха по време на пожара в склада на ”Гранити” ООД. Това показва анализът на първата проба, взета от Регионалната лаборатория по искане на РИОСВ - Бургас. Не са отчетени превишения в стойностите на сероводород и фенол.

Взети са две проби между 17 и 19 часа в района на езеро Вая, по вятъра в посока централна градска част. Анализът на втората проба показва чувствително намаляване на стойностите на измерваните замърсители под пределно допустимите концентрации. В сравнение с първата проба е констатирано леко завишение на стойността на фенола, но в границите на допустимото.

Приблизително до 16 часа вятърът е бил с посока юг – югоизток, но по-късно е сменил посоката си на юг – югозапад и това е предотвратило достигането на задушливия дим в района на централна градска част.

Автоматичните измервателни станции в Меден Рудник и кв. Долно Езерово не са регистрирали превишения на концентрациите на замърсители на атмосферния въздух. Според експерти, причината е благоприятната посока на вятъра.