Снимка: zonaburgas.bg
Снимка: zonaburgas.bg
Съдебни спорове около проекта за депото за опасни отпадъци край Атия, блокирало провеждането на информационна кампания сред населението. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов, който се срещна с протестиращите жителите на созополското село. Повече от 100 души днес, жители на Атия, Присад и Черноморец, настояха за стопиране на дейностите по изграждането на площадките за съхранение на отпадъци и поискаха провеждането на референдум.

Възможно е, но не и сигурно

От своя страна, временно изпълняващият длъжността кмет на Созопол Катя Стоянова изключи възможността за внасяне на докладна с искане за обществено допитване в местния парламент. Според нея, такава може да бъде внесена от инициативен комитет, но положително ѝ гласуване в крайна сметка зависи от вота на съветниците в общинския център. По инфорамция на "Дарик" в подписката за референдум до момента са събрани малко над 1 000 подписа. 

Обяснението за съхранение не успокоява хората

Днес министър Димов отново обясни, че площадките край Атия ще се използват не за преработка, а за съхранение на опасни отпадъци от различно естество - битова електроника, батерии, лекарства с изтекъл срок на годност и прочее. Оттам ще бъдат извозвани в специално обособени за това места в страната. „Това, на което се намираме, е площадка за временно съхраняване на битови опасни отпадъци. Всички имаме тези отпадъци в домовете си. Вземете батериите в едно обикновено дистанционно. Тези отпадъци ще остават тук за определен срок“, обясни Нено Димов.

Проектът се изпълнява по българо-швейцарска програма. Финансирането му е безвъзмездно. От капацитета на площадките ще се възползват три общини – Приморско, Созопол и Царево. Самото депо е изградено на 90%. Юристи сред протестиращите коментираха, че площадките са изградени върху терен, отреден за депо за строителни отпадъци, което на практика противоречи на закона и компрометира положителната оценка за въздействие върху околната среда на проекта. Нено Димов коментира лаконично въпрос като заяви, че всичко е законно.