/ БГНЕС, архив
Тома Биков за новата си книга
101187
Тома Биков за новата си книга
  • Тома Биков за новата си книга
„Всеки от нас трябва да знае, че предизвикателствата са навсякъде около нас. Нека имаме спорове за малките, защото понякога и това е полезно, но за големите предизвикателства трябва да бъдем единни. Общественото ни не затъна в перманентна криза, както се случи други страни от Източна Европа.

Българският преход закъсня в икономическата част, но той все пак приключи с успех и осъществяване на нашите стратегически цели, а именно – членството ни в НАТО и ЕС.“ Това коментира в интервю за Дарик народният представител от ПП ГЕРБ Тома Биков. Той представи в Бургас своята нова книга „Политически кризи и служебни правителства“.

В нея Биков лансира любопитна теза за служебното правителство като инструмент за разрешаване на държавните проблеми. Според него – по-крайно неефективен начин.

„При нас, всяко разпадане на управляващото мнозинство, завършва с дълга криза. 1996 година е ярък пример за това – всички помним кризата след Виденов. Той работи 45 дни в оставка. Следват три месеца на Софиянски. 2016 година също видяхме такава криза. В книгата си предупреждавам, че служебното правителство носи рискове.

То не е ефективен инструмент за разрешаване на проблемите. И президентите трябва да са подготвени за такива ситуации, защото най-слабите служебни правителства са сформирани от поставени в политическа изолация президенти“, коментира Тома Биков.

Изводите от прехода  – в навечерието на избори

Можем да бъдем критични към тези години, но това са периоди, в които се търсят формулите на развитие. Лесно е днес да критикуваме политиците на прехода, смята Биков.  „Но тогава те нямаха модел. Все едно сега ние да бъдем питани - какво ще стане след Брекзит. Не, това е нещо, което досега не се е случвало. Комунизмът и падането му бяха нещо ново.

Аз твърдя, че българският преход е успешен. В сравнение с 90-те години сме много по-напред. Тогава България беше просто една изолирана страна“, отбеляза Биков и допълни: „… животът е сложно нещо, не бива да обвиняваме политиката за всичко.“  

Новата ми книга книга представлява изследване на работата на служебните правителства, като е направен и анализ на политическите кризи, които са довели до тяхното сформиране. Този анализ обхваща голяма част от преходния период и навлиза в постпреходния през кризите от 2013, 2014 и 2016 година. За политолога това е трета книга след "Досието на Доган" и "Другата история на България - 157 модерни апокрифа". 

Още от Тома Биков, чуйте в звуковия файл: