Терминал “Меден рудник” – първа и последна спирка на бързата автобусна линия
Терминал “Меден рудник” – първа и последна спирка на бързата автобусна линия / netinfo

Автобусен терминал "Меден рудник" е нъпълно завършен и функциониращ. Обектът бе открит официално днес в присъствието на кмета Димитър Николов. Той е изграден със средства по проекта „Интегриран градски транспорт на Бургас", финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.
От терминал „Меден рудник" започва модерният обществен транспорт на Бургас - това е началото на Бързата автобусна линия, която преминава през новата двукилометрова вътрешна магистрала на комплекса /така наречената източна районна артерия/, през реконструирания надлез при "Океански риболов", обновената Автогара Юг, Централна автобусна спирка, за да достигне до ж.к. "Славейков" и ж.к. „Изгрев". Това трасе се превръща в гръбнак на транспортната схема на Бургас.
"Щастлив съм, че всеки път, когато идвам тук, виждам един променящ се "Меден рудник". Преди тук имаше гола поляна и един павилион за служителите на "Бургасбус". Нека пазим новото и да го ползваме със здраве. Сега се монтира видеонаблюдението, което ще ни помогне да повишим сигурността както в "Меден рудник", така и в целия град. Скоро по спирките ще има и електронни табла, които показват след колко минути идва автобусът", каза кметът Димитър Николов.
Терминал "Меден рудник" има интересна архитектура, а около него е засадена много нова зеленина. Благоустроеният терен е с площ 10 декара. Той включва и обръщалото за автобуси и тролейбуси, което е цялостно преасфалтирано.
Терминалът представлява комплекс от съоръжения, предоставящи възможност за безпрепятствено опериране на линиите на градския транспорт. В обхвата му са включени отопляеми рампи на автобусните сектори и незаледяеми спирки. Осигурена е маркировка с тактилни плочи за всички зони, специализирани места за слизане и качване, места за изчакване на трудноподвижни хора. Пространството около сградата на терминала и автобусните спирки е проектирано така, че да осигурява на пътниците качествено обслужване и безопасност. Осигурена е добра осветеност на района, система за видеонаблюдение, достъпна среда за хора с увреждания и майки с деца.