ТЕЦ- ът в Инеада бил само временно спрян
ТЕЦ- ът в Инеада бил само временно спрян / dariknews.bg
ТЕЦ- ът в Инеада бил само временно спрян
60079
ТЕЦ- ът в Инеада бил само временно спрян
  • ТЕЦ- ът в Инеада бил само временно спрян

Огромният турски ТЕЦ, който трябва да бъде построен на три километра от Резово е само временно спрян, съобщи бургаският областен председател на БСП Атанас Зафиров. Пред журналисти той обяви, че съседите на България са наясно и именно заради това турските кметове, присъствали на кръгла маса по този повод в Бургас, са недоумявали какво правят тук

Атанас Зафиров каза, че в края на срещата кметът на Инеада Тахир Ъшък е споменал нещо, на което никой не е обърнал внимание, а именно – че след шест месеца временно спрелият проект ще бъде възобновен. Той свърза този факт с предстоящите парламентарни избори у нас.

Зафиров твърди, че това е вътрешна договорка между правителствата на Турция и България, бившият стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене” – германската компания RWE да развие тази своя дейност именно в турската страна и по-точно в проекта край Инеада

Според него, разговорите са били между партията на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и тази на министър-председателя Бойко Борисов. Това беше обяснено с факта, че турската партия има статут на наблюдател в Европейската народна партия, в която членува и ГЕРБ.

Атанас Зафиров прочете откъси от турски вестници, които звучат доста притеснително – „че Турция е независима страна, която сама решава какво и как да строи, а на България рано или късно ще й се наложи да внася електричество от своята съседка, защото ще изпитва глад за него.

Чуйте аргументите на Атанас Зафиров в звуковия файл