Театралната фиеста „На брега” започва на 7 септември
Театралната фиеста „На брега” започва на 7 септември / netinfo

Убеден съм, че трябва да работим на всяка цена, защото точно в кризата трябва да се опитваме да правим повече и по-добри неща  за да може салона  да продължи да бъде пълен. В момента в който ние спрем по всяка вероятносами ще сме се предали. Така аргументира старта на театралния фестивал „На брега”, неговият  директор Борислав Чакринов. Въпреки сложната ситуация за театралите, липсата на пари, орязания бюджет за заплати и безнадежността, която поражда реформата, бургаският фестивал има своето 12–то издание. То ще се проведе от 7 до 12 септември и ще предложи на публиката театрални и куклени постановки, премиерни спектакли и срещи с трупи от България, Русия и Канада.

Тазгодишният фест е с изключително скромен бюджет. Парите са намерени почти в последния момент, след като се оказало, че  ОбС не е гласувал средства  за културното събитие. И така вместо с финансиране от порядъка на  70 -80 хиляди лева фестивалът е разполагал за организацията само с 20 000 лв.

От афиша на

Театралната фиеста На брега започва на 7 септември
netinfo
„На брега” спешно отпадат и три хитови спектакъла на Народния театър „Иван Вазов”. Хаосът с театралната реформа и кризата са причината за отказа на националната трупа да участва във фестивали и културни прояви в страната.

 

По този начин бургаската публика няма да успее да види най-силните  заглавия от театралния афиш - Вишнева градина“ на покойния вече Крикор Азарян, „Козата или коя е Силвия“ на Явор Гърдев, „Сирано дьо Бержерак“ на Теди Москов.

Почитателите на Мелпомена обаче, няма да бъда разочаровани, обеща Борислав Чакринов. Сексимволът Асен Блатечки отново ще зарадва публиката.Той заедно с Мария Сапунджиева са звездите в спектакъла „Търси се драматическа актриса”с който на 7 септември ще се открие „На брега” в Бургас. Двамата известни и обичани актьори са герои в постановката на бургаския театър „Адриана Будевска”. Пиесата е по Лес на Ал.Островски и в Бургас я поставя  руския топрежисьор  Юрий Погребничко. Той е носител на най-голямата  театрална награда „Златна маска” за най-добър режисьор на Русия  тази година и е художествен ръководител на  московския театър „Около дома на Станиславски”.  Погребничко за втори път поставя в бургаския театър след като преди 4 години направи „Женитба” по Гогол с трупата на „Адриана Будевска”

 

Театралната фиеста На брега започва на 7 септември
netinfo
„В светлината на онова,  което говорим за кризата спектакълът  е крайна навременен , става дума за съдбата на хората на изкуството” , коментира директорът  на фестивала  Борислав Чакринов. Специална роля е създадена за актрисата от „Пълна лудница”, която настоявала на всяка цена да  работи отново с Погребничко , издаде  Чакринов

Фестивалните представления ще се играят на сцените  на драматичния и на кукления театър в Бургас. Цената на билетите е 10, 12 и 15 лв, абонаментни карти няма да има.

 

Театралната фиеста включва три чужди  спектакъла. Трупата „Атриум“ от Торонто,  ще представят „Чехов за двама“ по текстове на големия драматург. Отново ще гостуват московските актьори от „Около дома на Станиславски“, този път със „Съветска пиеса“. А от Санкт Петербург пристига  марионетният театър „Демини”. Хитът на Театър 199 „Приятнострашно“, реализиран от Галин Стоев с актьорите Снежина Петрова, Владимир Пенев, Стефан Вълдобрев, ще бъде игран във втората фестивална вечер.