Арест
Арест / Thinkstock/Getty Images

Районният съд на Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо Добрин П., привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 356а, вр. чл. 354а, ал. 1, пр. 1, вр. с чл. 17, ал. 1 и 2 от НК, за това, че на 17.05.2017 г. , в гр. Бургас, в обитаван от него апартамент, без надлежно разрешително, държал раница с високорисково наркотично вещество – метамфетамин, с цел разпространение. Обвиняемият създал условия за извършване на намисленото престъпление, преди да е започнало неговото изпълнение, а именно подготвил средства за производството на наркотични вещества, прекурсори – 10, 760 и други вещества.

     Бургаският районен съд намери обосновано предположение за авторство на деянието. Тези изводи на настоящия състав на съда се основават на събрания по делото доказателствен материал, в това число:показанията на свидетелите, както и от извършената физико – химична експертиза от 18 май протокол за оглед на веществени доказателства. Свидетелят Б.П. е посочил обвиняемия като лице, занимаващо се активно с произвеждане и продажба на наркотични вещества, в която връзка е посетил и жилището му. Свидетелката И. Т. на свой ред също е чула да се говори за „готвене”, като е забелязала и описаните от свидетеля Б. П.  шишета и остра миризма на ацетон. При обход на района около жилищната кооперация К. К. е открил непосредствено под терасата на жилището на подсъдимия посочената вече по – горе раница.

Обсъждайки кумулативните предпоставки относно наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление, Бургаският районен съд намери, че същите се извеждат от справката му съдимост, касаеща трайно установени престъпни навици.

От материалите по делото са налични данни за водено срещу обвиняемия и на друго досъдебно производство от 2017г., за престъпление от същия вид, като вмененото му понастоящем. По това досъдебно производство по отношение на Добрин П. е взета мярка за неотклонение „Подписка”, която обаче очевидно не е изпълнила своята функция и не се явява адекватна на обществената му опасност като деец. Въпреки същата обвиняемият е продължил да осъществява престъпната дейност по производство на наркотични вещества. От изложеното, както и от изключително обремененото съдебно минало на обвиняемия, настоящият състав на съда извежда наличието на опасност обвиняемият да продължи да върши престъпления. Очевидно търпените от обвиняемия наказания, висящото и към настоящия момент друго досъдебно производство и взетата по отношение на него мярка за неотклонение, не са оказали своя превъзпитателен и възпиращ ефект.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок.