„Супер Бургас” първи за страната с интермодален пътнически терминал
„Супер Бургас” първи за страната с интермодален пътнически терминал / netinfo
„Супер Бургас” първи за страната с интермодален пътнически терминал
36158
„Супер Бургас” първи за страната с интермодален пътнически терминал
  • „Супер Бургас” първи за страната с интермодален пътнически терминал

 

 

30 млн. евро са отпуснати от Европейската комисия за първата фаза на проекта „Суепер Бургас", стана ясно по време на представянето на резултатите от предварителното проучване на мега проекта. Средствата са осигурени по ОП „Транспорт", ос три „Интермодалност".Сумата трябва да бъде усвоена до 2013 година. Първата фаза, която обхваща територия от 76 дка, от хотел „Приморец" до фара, вече е готова като идеен проект. Според арх. Петко Йовчев проедстои по първи етап извършване на рехабилитация на вълноломната стена, изграждане на обезопасен пешеходен достъп, международен круизен терминал, благоустрояване на територията, подмяна на инфраструктурата, укрепване и обезопасяване на склад 1, обработка на кейовата стена.
Вече са стартирани процедурите по обществените поръчки за избор на инженерен изпълнител, междувременно от януари 2011 започва процедура по документиране на Подробния устройствен план за втория етап, който включва най-важната част от проекта, съобщи Павел Маринов - изпълнителен директор на зоната за обществен достъп. „Това означава, че от следващата година стартира строителството по цялата втора фаза. Финансирането за нея ще бъде по-голямо и най-вероятно ще включва три оперативни програми, както и частно финансиране", поясни още той.  
Следваща стъпка ще бъде бенефициентът, който се явява предприятие „Пристанищна инфраструктура" да внесе апликационната форма. Според кмета на Бургас Димитър Николов това е първи такъв проект за България и за новоприсъединените страни към Европейския съюз. 60% от проекта „Супер Бургас" е свързан с финансиране на инфраструктура, за което бургаския кмет е убеден, че ще има одобрение и помощ от Европейската комисия.

Чуйте повече в звуковия файл от Димитър Николов, Павел Маринов и арх. Петко Йовчев