“Синята коалиция” обра овациите на първия политически дебат в Айтос
“Синята коалиция” обра овациите на първия политически дебат в Айтос / предизборен щаб на Синята коалиция

 

Представителите на “Синята коалиция” бяха най-подготвени по време на първия политически дебат, който се проведе в Айтос в понеделник вечерта. Това беше оценката на публиката, която поздрави кандидата за кмет на сините Стоян Колев и кандидатите за общински съветници Петър Янев и Татяна Кръстева за ясното и изчерпателно представяне. “Вие се държахте най-достойно. Пролича, че сте запознати с проблемите на Айтос, а не говорите само празни приказки”, казаха зрители на дебата след края му.

Дебатът е организиран от бургаската телевизия “Канал 0” и се провежда в Айтос за първи път. “В Бургас тези дебати са традиция и съм доволен, че поставихме началото й и в Айтос. Само така избирателите могат да видят и да преценят кой от кандидатите е най-достоен и най-подготвен”, коментира водещият на дебата – журналистът Веселин Пренеров.

От 10 регистрирани в Айтос кандидат-кметове, в дебата, който се проведе в местното читалище, взеха участие само четирима – Евгени Врабчев (БСП), Ивелин Йорданов (РЗС), Даниел Орлов (ГЕРБ) и Стоян Колев (“Синята коалиция”).

Участниците говориха по три теми – eвропроекти и общинска икономика; образование, здравеопазване, социални дейности; инфраструктура и бизнеспарк.

Още в първата тема сините разкриха, че досегашното управление на Община Айтос е изпуснало възможността да спечели пари по редица европроекти. За пример беше посочен проектът „Осигуряване на устойчива градска среда в град Айтос чрез възстановяване на зони за обществен отдих, реконструкция на улични мрежи и изграждане на система за видео наблюдение на обществени места”, по който се отпускат безвъзмездно 10 млн. лв. Общината е изпуснала тези пари, защото не е имала разработени проекти, които да предложи. Всичко това се казва в отговор на досегашния кмет до сините, който те поискаха по Закона за достъп до обществена информация още преди няколко месеца.

Друга справка, с която “Синята коалиция” разполага, посочва разходите на Община Айтос за чистота и осветление. От нея става ясно, че през 2003 година парите за чистота и осветление са били 332 115 лв, а през 2010 г. 764 067 лв.“ В същото време айтозлии виждат, че градът не е станал нито по-чист, нито по-светъл, нито по-хубав”, коментира Стоян Колев.

Основното послание, което сините отправиха по време на дебата е, че още отсега работят за привличане на инвеститори в Айтос, които да вдигнат местния стандарт. Това става чрез изграждане на пречиствателна станция, газификация и липса на спънки от страна на администрацията.

Дебатът ще бъде излъчен тази вечер, 11 октомври 2011 г. от 20.30 ч. по “Канал 0”, с повторение в 00.30 часа. Телевизията може да бъде гледана и онлайн.

“Синята коалиция” участва в изборите в Айтос с №22 в бюлетините за кметове и общински съветници