Валери Симеонов
Валери Симеонов / Снимка: Лалка Димитрова
Валери Симеонов за чумата
98244
Валери Симеонов за чумата
  • Валери Симеонов за чумата
Нерегламентирана търговия на животни между български и турски животновъди е довела до разпространението на чумата по дребните преживни в Странджа и Сакар. Изводът направи пред Дарик вицепремиерът по икономически и демографски въпроси Валери Симеонов след среща с хотелиери в Несебър.

Кирилов участва в заседание на Оперативния щаб за нормализиране на положението при огнищата на чума

Той вече е подал сигнал до Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), като предоставил и подробна информация за това как са били заразени стотиците избити животни в селата Воден, Шарково и Кости. Каква точно, Симеонов не пожела да коментира. 

„Подадох информация за това как са се появили огнищата на болестта у нас. Всичко това се е случило с намесата на хора. В никой случай не може да става дума за свободно преминаване на животни през оградата по границата. Когато чумата се появява в села, които са на 20 км от границата, това показва, че е пренесена от хора“, каза Симеонов.

Президентът: Властите дължат отговор на животновъдите за умъртвените стада

По думите му, когато се разбрало, че стотици животни може да бъдат избити се започнала масова продажба на добитък на много ниска цена в различни общини. „Винаги националните интереси трябва да са над личните. Не е сигурно дали е умишлено. Тук прозира човешката лакомия. Разпространението се получи заради неспазване на мерките“, смята вицепремиерът.