„Шведска маса” реши циганския проблем
„Шведска маса” реши циганския проблем / колаж: Атанас Аргиров
„Шведска маса” реши циганския проблем
80149
„Шведска маса” реши циганския проблем
  • „Шведска маса” реши циганския проблем

И ето че започна последният седмоднев от месеца пети на годината втора от управлението Му на Оногова, Чиято Прегръдка Английският Владетел Камерън Деня И Нощя Си Спомня.

И като рече, музей нов за изкуства и творения изкусни откри в страната с големина на длан човешка и нов Лувр беше наречен от тръбачите медийни ерихонски, които туй дело величаво възвестиха и „Осанна" пратиха Му.

После всемилостивият и всеблаг гербератор Ленторезец Първокопник възрадва се, щото нов път откри се и Марица нарекоха го.
Тъй преславният магистрал и магнолиер дела чудни извърши, а враговете му зълодяи от злоба и яд ушите си хапеха.

А в Разнородното събрание нотабилите и патрициите взаимно обвиняваха се, че говорят си с езика на омразата и затуй миролюбиво като дръгливи магарета ритаха се и не можеха да измислят как с племената цигански да се справят.

Тъй стигна се до петък. Вол в небето литна, кокошка излая, магаре като петел изкукурига, крава сърдито измяука и мишка подгони, а славей нервно изцвили. След тия знамения и поличби ужасни вредом рев, вой и скърцание със зъби настанаха, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно. Така човеконенавистното предаване „Шведска маса", а две радиоизчадия, що Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон зовяха се, заредиха слова тъпоумни и безумни.
В началото Весо се самобичува и изповяда, че сутрин успал се и затуй не можал да раздаде храна на 300 души и обувки и облекла на други 300 свои храненици и и хрантутници.

Докато се оплакваше, по телефона се позвъни и думата взе извънредният и пълномощен посланик на „Шведска маса" в село Черноград. Бат Недко осведоми обществеността, че в селото му се берат череши, че берачите са цигани и си докарват между 50 и 100 лева надница на ден.

Вероятно заради възхищението си от добрата черешова реколта Весо Максимовсон радиоизпусна песен, в стил туванско гърлено пеене.

Тозчаз позвъни и един президент на футболен клуб и с гърлено „Ейййй, богууу" обясни, че неговият отбор завършил на първо място във втората шестица, а омразният му ЦСКА завършил на предпоследно място в първата шестица.

След него поиска думата друг слушател, който разкри строго секретните преговори за закупуването на ПъФъКъ Уефски (така и не стана ясно кой е този клуб) от световен газов концерн, непосредствено след финала за купата на България. Тогава се очаквало целият отбор да пикае газ заради загубата.

Съвсем разбираемо по телефона позвъни нервиран, ехиден и възбуден почитател на ПФК „Уефски" и разказа за млада чорбарка, която хапвала попарка, работела трета смяна и не била никак засмяна". После разказа притча за тоалетните на стадион „Българска армия" и направи връзка между двете нули на вратите на тоалетните и нулите в графата победа и вкарани голове в ЦСКА. Водещите само цвилеха дебилно.

Тъй започна и основната тема „Какво е вашето предложение за разрешаване на проблемите с циганите?"

Фейсбукърите бяха налазили стръвно профила на предаването „Svedskamasa", където бяха споделили възгледите си, включващи бетон, напалм, работа, образование и трайни ангажименти към козметичната промишленост на този етнос.

Слушателят Петров призова законът да е един за всички, защото тогава се разбирало дали има държава. Той още рече, че не може един да плаща ток, а други да не плащат, но да ползват. След това добави, че е за справяне с циганския проблем трябва твърда ръка, рефоми и образование за циганите. Дори поиска да се върнат трудовите войски в действие.

Борислав обясни, че сме малък, но много прост народ, съставен от лумпени, почитатели на партиец-националист. Прогнозата му беше, че няма вариант проблемът да се реши в близко време.

Ники призна, че е живял в близост до цигани, но градски и голяма част от тях са работели и са били образовани. После добави, че едновремешните роми ходели на баня, но сега нямало бани в градовете и затуй били мръсни. Накрая посъветва политиците да изселят циганите в пустеещите села и да им дадат шанс да гледат животни и да обработват ниви, а не да източват социалните фондове. Тук някъде Весо Максимовсон изпръхтя презрително.  Въпреки пръхтенето слушателят поиска и църквата да се намеси в обуздаването на циганите.

Ванко Терзиев изчете памфлет, посветен на случая. Действието в разказа се развиваше в детска градина с циганчета ,където на гости пристигнал американския държавен секретар. Малко по-късно представителят на могъщата супер сила останал без портфейл и без 10 долара, които подарил на даровито цигане... подарил доларите, а не портфейла си, който бил взет по чудодеен начин от сакото му.

Слушател, пожелал анонимност, поиска циганите да минат през огън или през газ. Обясни жестоката си и агресивна, расистка теоритя с това, че така земеделците избивали паразитите.

Тук някъде пък Калудовсон му припомни, че Хитлер е имал същите намерения и към славяните, демек към българите, а след това добави, че Карл Маркс е призовавал за холокост срещу славяните в своите теории за революцията.
Накрая Радо обобщи, че циганският проблем в България няма решение
Но пък водещите се запитаха ,защо в Черноград цигани берат череши за 50-100 лв. надница на ден, а няма българи кандидати за същата работа.

Тъй свърши предаването.

(поради техническа тъпота ще чуете само един час от него. За останалото батериите свършиха)