/ Снимка: Районна прокуратура-Несебър
„Когато ставаме свидетели на насилие, ние сме морално задължени да помогнем на жертвата и е важно да се опитаме да преустановим престъплението. Отговорността не е заключена само в правната рамка”- С тези думи председателят на Районната прокуратура в Несебър Радост Бошнакова се обърна в беседата си към учениците от ОУ „Любен Каравелов” в Деня на отворените врати в магистратурата.

Събитието бе част от проявите по повод 30 г. от създаването на прокуратурата в града. Разделени в две целеви групи – от 8 и от 11 клас, учениците имаха възможност да наблюдават отблизо работата на прокурора и административните служби.

И научиха как най-бързо да сигнализират до компетентните органи - чрез денонощния  телефон 112 или да се обърнат за съдействие към прокуратурата - с гарантирано запазване анонимността на жертвата, в случай на упражнена форма на насилие спрямо тях. В лекцията се включиха екип от прокурори, съдебни служители, инспектор от Детска педагогическа стая  при РУ на МВР – Несебър.

Обърна се внимание и на друг изключително важен социален проблем-децата като жертви на насилие. Тревожен факт е, че голяма част от престъпните посегателства спрямо деца остават скрити за специалистите и като цяло за обществото, отбелязаха експертите.
 
Пред учениците бяха представени примери за най-често изразените престъпни прояви  от непълнолетни, беше им разяснена наказателната отговорност, която носят навършвайки 14 –годишна възраст и спецификата при разглеждане на дела, извършени от деца. Акцент бе поставен и върху превенцията срещу престъпленията - с предмет наркотични вещества, против телената и половата неприкосновеност, както и киберпрестъпленията.