Общински съвет Бургас
Общински съвет Бургас / urgas1.org
Общински съвет – Бургас се събира за редовното си заседание днес. Местните управници ще разглеждат 32 докладни записки. Разгорещен дебат се очаква по предложението на кмета Димитър Николов за промени в общинската Наредба за преместваемите обекти.

Коментари вероятно ще има и по искането на Живко Табаков от Реформаторите за промени в правилата за „зелена зона“ в Бургас. Припомняме, че в града вече започна подписка за отпадане на платеното паркиране през почивните дни, като до момента са събрани повече от 13 000 подписа. В същото време, местната администрация започна продажбата на предплатени годишни абонаменти за паркиране в „зелената зона“.

На днешното заседание ще се гласува и предложението на съветниците от ГЕРБ за закупуване на мониторингова система, която да предоставя в реално време резултати от замерванията на въздуха в града. Като допълнение се предлага и покупката на газ анализатор за бургаските пътни полицаи, с който да се измерват вредните емисии от автомобилите.

Все по-често се случва общинските съветници да питат. Заседанието ще приключи с четири писма с искане за отговор. Първото е на Калояна Живкова /ГЕРБ/ и е свързано с облагородяване на Шилото край „Меден рудник“. Кирил Петков от БСП пък иска да разбере повече за „Спортен комплекс със закрит басейн и игрище за футбол с трибуни и обслужващи сгради“ в “Славейков“.

Георги Дракалиев от ГЕРБ е изпратил две писма с питане към местния парламент. В едното иска информация за атмосферния въздух на територията на Община Бургас, а в другото – за сградата на бившето СОУ „Христо Ботев” в бургаското село Извор. През последната седмица там се появи напрежение сред жителите, след като стана ясно, че школото ще бъде съборено, а на негово място ще се изгражда парк. Или поне така твърди кметът на селото.