Първият хоспис е само началото на поредица от здравни проекти в Бургас
Първият хоспис е само началото на поредица от здравни проекти в Бургас / netinfo

Три големи здравни проекта предстои да бъдат реализирани в близките месеци, съобщи днес по време на официалния старт на отделението за долекуване министърът на здравеопазването в оставка Десислава Атанасова.
"Този хоспис е факт, благодарение на усилията на местната власт, МЗ и законодателната власт. Скоро вече ще е факт и отделението за лечение на инфекциозни болести.Предстои реализирането на един от най-големите проекти в здравеопазването - в бургаската болница, на стойност над пет милиона лева. Това е по средносрочната рамкова инвестиционна програма с фокус - лечение и диагностициране на онкологичните заболявания", каза Атанасова.
С водосвет откриха днес първият хоспис, който е позициониран на 10-я етаж в МБАЛ - Бургас. Той ще бъде за долекуване на пациенти след прекарани мозъчни операции, претъпян инсулт или инфакт, рехабилитация и грижи за тежко болни пациенти и деца със специални потребности. Здвеното е изградено от община Бургас и ще се финансира по Здравна каса, социални проекти и такси от пациенти. По време на днешното откриване кметът на Бургас Димитър Николов гарантира, че има заделени средства за пациенти, които са в неравностойно социално положение и няма здравни осигуровки.