Отново чипират безплатно 1000 домашни кучета
Отново чипират безплатно 1000 домашни кучета / netinfo

На 20 май започва изпълнение на втория етап от проекта „Стимулиране регистрацията на домашни кучета на територията на община Бургас". Осигурени са 1000 броя микрочипове, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на собствениците на домашни кучета. При първото издание на кампанията, проведено миналата година, беше раздаден същият брой импланти.
Другата безплатна услуга, която Община Бургас ще предостави следващата седмица, е манипулацията по поставяне на устройствата. Утвърден е график по райони за улеснение на гражданите и в дните от 20 до 29 май чипирането ще се извършва в специално оборудвана Мобилна ветеринарна амбулатория.
Всеки собственик на куче може да се възползва от инициативата, като сам избере от графика най-удобния за него ден или район. За целта е необходимо да доведете кучето си и да носите ветеринарномедицинския му паспорт, където да бъде отразена извършената манипулация.
Община Бургас положи много усилия през последните години и в момента контролира напълно броя на бездомните кучета на нейна територия. Към днешна дата в приюта край местността "Пода" са настанени едва 40 обитатели. В цялата община бездомните кучета са 350 - това са кастрирани екземпляри, върнати на местата, където са били хванати. За да не се увеличава тази бройка, са нужни не само усилията на местната власт, но и съвестното отношение на стопаните на домашни кучета. Именно него Община Бургас желае да насърчи с предстоящата акция.