От 2010 година без найлонови торбички в Бургас
От 2010 година без найлонови торбички в Бургас / netinfo
От 2010 година без найлонови торбички в Бургас
22078
От 2010 година без найлонови торбички в Бургас
  • От 2010 година без найлонови торбички в Бургас

Кампания за необходимостта от използването на торбички от бързо разграждащи се материали, стартира днес Община Бургас. Целта е от 1 януари 2010 година в бургаските магазини да се използват само торбички, които са изградени от материали щадящи природата или торби от текстил.  

През месец април тази година, кметът на Бургас Димитър Николов проведе среща със собственици на големи вериги магазини в града, на която те декларираха своята подкрепа към политиката на общината за поетапно прекратяване на употребата на полиетиленови пликове и торби. 

Много от големите търговски обекти вече предлагат еко-торбички, изработени от дегрален или други бързо разграждащи се материали – споделиха от общинска администрация. Кампанията е в изпълнение на програмата, която Общината прие за поетапно ограничаване и забрана за употребата им, през 2008 година. 

Над 1000 са торбичките с логото на кампанията „Бъди приятел на Бургас”, които ще бъдат раздадавани във всички големи магазини от 30 септември до 2 октомври – сподели Атанаска Николова, заместник кмет по „Евроинтеграция и екология”. Близо 1 100 души са казали „да” на инициативата в проведена анкета на сайта на Община Бургас.

„Заедно с членовете на комисии в Общински съвет обсъждаме възможности от следващата година да бъдат въведени преференции за тези обекти, които са прекратили използването на полиетиленови торбички, като се редуцира такса битови отпадъци и да се санкционират тези, които не са взели съответните мерки” – зяви още Атанаска Николова. 

Още подробности в звуковия файл: