Записите от камерите в Бургас се пазят в продължение на 10 дни
Записите от камерите в Бургас се пазят в продължение на 10 дни / netinfo
Видеонаблюдението обхваща важните пътни артерии и пешеходни пътеки в Бургас

На 21 възлови кръстовища има разположени по 3 камери. Те имат висока резолюция, което позволява разпознаване на образи и предмети, които попадат в кадър. Видеосигналът постъпва в Трафик центъра и се следи денонощно от диспечери. При възникване на инцидент или опасна ситуация дежурните информират съответните с служби и институции като полиция, пожарна, спешна помощ.

Засилено видеонаблюдение има на пешеходните пасарелки, където има интензивен трафик. На съоръжението при хотел "Мираж" има монтирани 22 камери, като 2 от тях имат обхват от 360 градуса. На пасарелката на кръстовище "Трапезица" са поставени 23 видеокамери, 1 от които с обхват от 360 градуса. Записите от пасарелките се пазят в продължение на 10 дни. Един от важните пътни възли в Бургас е кръстовището при КАТ. За пълното обхващане на движението във всички посоки там са разположени 4 видеокамери. 

Сред отсечките с най-интензивно движение е бул. "Захари Стоянов" в участъка от кръговото движение в посока "Меден рудник". Там магазини имат няколко търговски вериги и често пешеходци пресичат натоварения път. Заради повишената опасност от инциденти са монтирани две камери, които следят интензивността на движението при пешеходната пътека при магазин Mr.Bricolage. Всяка от тях дава картина за движението в съответната посока. Записите се пазят в продължение на 15 дни.

Друга 360-градусова камера е монтирана на централната автобусна спирка. Заедно с нея работят други две, които следят движението на хора и превозни средства в двете посоки. В обхвата на видеонаблюдението попадат новите автобусни спирки в града, където работят общо 216 камери. Предстои монтирането на 29 3G камери на спирките в отдалечените райони на Бургас. Информацията от тях няма да се следи директно, а ще се записва на специална карта. При необходимост записът ще се изтегля от тях на място.

Община Бургас осигурява 24-часово наблюдение във всички училища и детски градина. Чрез него се следи за безопасността на децата и се намалява рискът от инциденти. До момента 41 училища имат изградено видеонаблюдение. Камери са инсталирани в учебните стаи, коридорите, входовете и двора. Само 5 учебни заведения са без инсталирани камери, но предстои и те да бъдат оборудвани.

В 6 детски  градини също успешно от няколко месеца функционират системи за видеонаблюдение, а в 10 други в момента се изгражда. До края на годината и в останалите 16 ще бъдат инсталирани камери. Под наблюдения са спалните, занималните, коридорите, гардеробиерните и  дворовете. Видеопотокът от всяка камера може да се следи на компютъра на директора. Кадрите се пазят 30 дни. По този начин може да се проследят както действията на малчуганите, така и на възпитателите и достъпът на външни лица.
Продължава изграждането на мрежата за видеонаблюдение в града. Предстои да бъдат поставени още видеоустройства в Морската градина, около площади, детски и спортни площадки, пешеходни пътеки и други възлови места. По този начин Община Бургас осигурява по-високо ниво на сигурност на гражданите, предотвратяват се инциденти, кражби и вандалски актове.

Градският транспорт е другото място, където видеонаблюдението е инструмент за осигуряване на спокойствие и безопасност на пътниците. С камери са оборудвани всички рейсове, които се движат по градските линии. В съчленените автобуси са монтирани по 4 камери, а в по-малките - по 3 устройства. Видеопотокът от тях се следи в реално време в диспечерския пункт на общинския превозвач "Бургасбус" и в Трафик центъра. Тролейбусите са оборудвани със записващи камери и при необходимост материалът от тях се сваля и преглежда. Освен за безопасността на пътуването, видеоноблюдението допринася и за доброто обслужване на пътниците в Бургас.