Няма виновни за взрива на трафопоста в Бургас преди година
Няма виновни за взрива на трафопоста в Бургас преди година / снимка: DarikNews.bg, архив
Няма виновни за взрива на трафопоста в Бургас преди година
65481
Няма виновни за взрива на трафопоста в Бургас преди година
  • Няма виновни за взрива на трафопоста в Бургас преди година

Няма виновни за взрива на трафопоста на улица „Хан Крум” в Бургас от 16 октомври миналата година, който унищожи два апартамента от кооперация. Това до момента е становището на Окръжна прокуратура в града, досъдебното производство е частично прекратено.

„В хода на разследването е установено, че взривът е предизвикан от повреда на трансформатора. Поради възникнали частични къси съединения в намотките на трансформатора маслото в казана е започнало да кипи. Това е предизвикало спукване на единия от високоволтовите изолатори от където са излезли голямо количество маслени пари. В комбинация с кислорода от въздуха се е образувала взривна смес. Възникването на дъга от повредения високоволтов изолатор към корпуса на трансформатора е запалила взривната смес в помещението с обем около 200 куб.м.

Последвал мощен взрив, който предизвикал разрушенията на сградата. Следствие на взрива в трафопоста е възникнал пожар във вертикална посока в пространството между трансформатора и първи жилищен етаж на сградата, като причината за това е наличието на горими материали от падналите вещи от помещенията, кислород и висока температура след взрива”, пише в становището на Окръжна прокуратура-Бургас.

„В случая не се касае за извършено деяние по смисъла чл.333 от Наказателния кодекс, защото е установено, че няма извършени умишлени или непредпазливи действия на виновно лице, в резултат на които чрез взрив, да са настъпили процесните щети. На мястото на инцидента не са открити взривни вещества, а възникналият взрив в трафопоста на жилищната сграда в Бургас, на ул. „Хан Крум” 11 може да се коментира само и единствено като ефект от получената взривна вълна”, посочват още от прокуратурата.

За това воденото наказателно производство е частично прекратено в частта за престъпление „за предизвикване на пожар, вследствие на взрив”. Относно наличието на доказателства за осъществен състав на деяние по „унищожаване по непредпазливост на чужди движими и недвижими вещи при причинени значителни вреди”, което е от компетентност на Районната прокуратура Бургас, е постановено досъдебното производство да бъде изпратено на нея за произнасяне.

На 16 октомври м.г. трафопост се взриви в жилищен блок в Бургас. По чудо жертви и сериозно пострадали нямаше. Две деца и техният баща получиха само леки наранявания. Два апартамента бяха напълно разрушени от експлозията.