Ще търсим вътрешни резерви по събирането, извозването и рециклирането на отпадъците, каза кметът на Бургас Димитър Николов.
Ще търсим вътрешни резерви по събирането, извозването и рециклирането на отпадъците, каза кметът на Бургас Димитър Николов. / Снимка: Лалка Димитрова
Такса - смет в Бургас няма да бъде вдигана. Това стана ясно току-що на сесията на общинския съвет в града. Предложението за увеличение с 0,1 промила (средно с по 10 лева на апартамент) бе входирано като точка първа в дневния ред, но в последния момент зам.-кметът Руска Бояджиева оттегли докладната. Причината- останалите общини не желаят да участват солидарно в поддръжката и управлението на депото в Равнец.
 
Кметът на Бургас Димитър Николов внесе повече яснота: Жителите на Община Бургас не трябва да поемат всички разходи по преработката.

Останалите общини не желаят да увеличим разходите за депото. Преди 10 години, когато правихме проектите за изграждането му, не сме предвиждали, че такова голямо количество електронен отпадък ще се събира на сметището.

Имам чувството, че 99 процента от населението притежават мобилни телефони и на една –две години се изхвърлят телефони, телевизори, компютри, телевизори, а това са опасни отпадъци, които трябва да преработим. Жителите на Община Бургас достатъчно плащат от своите данъци, за да издържаме дейности, които касаят и останалите общини.

Издържаме регионалния онкоцентър, закупуваме апаратура за Окръжната болница, издържаме театри и други областни, социални и инфраструктурни проекти, за които не получаваме кофинансиране. Ще търсим вътрешни резерви по събирането, извозването и рециклирането на отпадъците.”

„Денят започна нормално, сиреч зле…. Този филм, който ви го прожектират сега, го гледах снощи. Набутаха ни един тюрлю гювеч…”, обобщи в типичния си стил общинският съветник Ангел Божидаров. А Кирил Петков от БСП допълни: „Улиците на Меден рудник все едно са селскостопански ниви. Такъв цвят – кафяв.”