Несебър изуми Международната организация на фолклорното изкуство
Несебър изуми Международната организация на фолклорното изкуство / netinfo

Президент на Международната организация на фолклорното изкуство (IOV) Кармен Падила остана очарована и силно впечатлена от културно-историческото богатство, което притежава Несебър. Видната дама бе на посещение в единствения български град на ЮНЕСКО, като през цялото време на своята визита тя подчертаваше, че е щастлива да бъде в морския град, а усмивката не слизаше от лицето й. По време на престоя си в Несебър тя разговаря с кмета Николай Димитров, като срещата им се състоя в Археологическия музей. Домакинът информира своята гостенка, че приоритет в работата на местната управа е опазването на културно-историческото наследство. „Работим за развитие на културния и поклонническия туризъм.", разясни кметът и подчерта, че Несебър е морската община, която приема най-много туристи, като броят им през лятото е около 30-40 хил. души на ден. Той информира видната дама, че посланици и чужди делегации, идват в града на ЮНЕСКО, за да се докоснат до неповторимата атмосфера и безценното наследство на живописния полуостров. Кметът не пропусна да сподели, че общината има богат културен календар, в който намират място различни фестивални прояви през цялата година. „Ние сме готови да подадем ръка на нови идеи и да обогатим културната си програма с нови форуми и фестивали.", заяви по време на срещата той.
Кармен Падила, която за първи път идва в България, сподели, че храни топли чувства към Несебър още преди да го е видяла. Тя разказа, че е слушала много за него и неговото богато културно-историческо богатство от приятели, които са го посещавали. „През всички тези - около 30 години, през които слушах за Вашия град много исках да го видя и сега, когато съм тук, съм много щастлива. Вие имате много красив град.", изрази своето впечатление Кармен Падила. На края на официалната среща градоначалникът й подари книга за града, написана от основателката на музей „Старинен Несебър" - Жана Чимбулева, подробен, богато илюстрован пътеводител на Археологическия музей и др.
През останалото време на своето посещение в Несебър Кармен Падила имаше възможността да разгледа експонатите в Археологическия музей и да извърви духовния път, включващ най-забележителните църкви на полуострова. Освен това тя посети СУ „Любен Каравелов" и Обединена школа по изкуствата в Несебър, които са членове на Международната организация на фолклорното изкуство. За да се запознае с красотата и изяществото на българския фолклор видната дама присъства на концерт с народни песни и танци, поднесен й специално от възпитаниците на ООШИ и ученици от училището. Мъжка фолклорна група и Вокално студио "Звезди" към СУ „Любен Каравелов" представиха фолклорната композиция "Китчице, буйна лобода". Група „Незабравка" - също към училището, направи ревю на народни носии от всички краища на България, придружено от характерен танц за съответната хореографска област. Възпитаниците на ООШИ поздравиха гостенката с Капански танц и танца „Ергенаши".
Кукла в национална лазарска носия, направена от ученици в прогимназиален етап, като платовете за дрехата й са ръчна изработка, подариха на Кармен Падила от СУ „Любен Каравелов". Видната дама получи и почетния плакет на ООШИ и ансамбъл „Слънчев бряг", както и компактдискове с народни песни и танци - продукция на школата.
Президентът на международната организация бе видимо впечатлена от красотата и изяществото на българския фолклор и богатството на носиите ни. Тя е поискала от Тодорка Желязкова, директор на училището, снимки и подробно описание на традиционните народни облекла, като информацията за тях ще бъде публикувана в списание, което издава международната организация. На финала на срещата си с членовете на IOV в училището, г-жа Падила с удоволствие се снима с всички участници в програмата и ръководители на училището и школата. В нейна чест бе организиран и концерт в НЧ „Яна Лъскова", в който взеха участие ФФ „Българка", ФФ „Македонка", Група за градски песни „Блян". Самодейните състави към читалището развълнуваха гостенката, която накрая на проявата също си направи снимка за спомен с всички участници и дейци на културата.
В края на визитата си в Несебър Кармен Падила е споделила, че градът напълно заслужва своята слава, а уникалното съчетание на море и културно-историческото богатство, би я върнало пак тук.
Кармен Падила е президент на международната организация на фолклорното изкуство (IOV), официален партньор на ЮНЕСКО.