Европредседателство
Европредседателство / БГНЕС
За момента имаме поръчка да изработим 600 ключодържателя и 700 несесера с българска бродерия, казват оттам.

Общинското социално предприятие „Морски знаци“ в Бургас ще участва в изработването на сувенири за Българското председателство на ЕС. 700 несесери и 600 ключодържатели с традиционна българска шевица е поръчката към предприятието, в което работят хора с увреждания.

„Морски знаци“ вече пет години изработва оригинални сувенири. Когато разбрали за Европредседателството, кандидатствали с няколко различни проекта. Получили одобрение и поръчка за сувенирите си украсени със автентична българска шевица, предава Българската национална телевизия. 

„За момента имаме поръчка да изработим 600 ключодържателя и 700 несесера с българска бродерия, на това се спряха на този етап. Изключително сме горди, че можем да се включим в тази поръчка и много сме доволни от работата, която получаваме“, каза Ваня Петрова, директор на общинското предприятие.

Идеята е на дизайнера на колектива, но понеже в цеха нямат машина за шевици, те се изработват по поръчка надомно. Повече от сто артикула са минали през пазара от създаването на предприятието досега.

Всички изделия на „Морски знаци“ са от естествени материали, а заради идеята в сувенирите да не се вижда магнита, получават награда за иновативен продукт от Пловдивския панаир. И са на старт за следващи поръчки за сувенири за българското председателство на ЕС. До края на срока за изпълнение на първата поръчка остава точно един месец.