/ netinfo
Десетки въпроси очертаха успешен старт на информационната кампания
Сигурност и стабилност,  европейска перспектива на Западните Балкани, предприемачество и иновации, младите хора - бъдещето на Европейския съюз, са ключовите послания, вурху които страната ни е поставила фокуса на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018, стана ясно по време на среща провела се днес в община Айтос с дванадесетокласници от училищата в града. В нея участие взеха областният управител Вълчо Чолаков, кметът на община Айтос Васил Едрев, началникът на РУО-Бургас – Виолета Илиева, представители на Областен информационен център Бургас.

Европредседателството ни си търси директор - каква ще е заплатата?

Форумът откри областният управител Вълчо Чолаков, който по достъпен начин представи пред младите хора какво представлява Съвета на Европейския съюз и какво се очаква от България, като председател на този Съвет. По думите му по време на председателството страната ни ще бъде балансьорът, модераторът, който да осигури консенсус между интересите и политиките на държавите  членки. Водещ принцип за България ще бъде запазването на единството и солидарността между всички участващи в ЕС.

„Европейският съюз  не са само политиците, огромните зали с микрофони, хора със слушалки говорещи различни езици. Европа това са възможностите, които има пред вас и вашето бъдеще, а обединена Европа е начинът тези възможности да бъдат по-достъпни- да получите образование в избран университет, да практикувате чужд език на място, да работите в интернационална среда, да пътувате свободно, да бъдете част от една по-мащабна конкуренция, която да ви провокира да надграждате себе си и да бъдете онова поколение, което ще променя България към по-добро”- каза пред дванадесетокласниците Чолаков.

По време на срещата учениците имаха възможността да се запознаят с икономическите и социални ефекти от 10-годишното членство на България в ЕС. Сред икономическите ползи страната ни може да отчете възможността да бъде част от Единния пазар на 500 милиона европейски граждани, ръстът на частните инвестиции е нараснал с 22,3% към края на 2016 г , също така получаваме  над 3 пъти повече средства по линия на европейската солидарност, отколкото внасяме в бюджета на ЕС.  За пример общите вноски в бюджета на ЕС за предходния програмен период (2007-2013), които сме реализирали възлизат на над 2,6 млрд. евро, но пък общите разходи от бюджета на ЕС за България за същия период са над 8,6 млрд. евро. Сред социалните ефекти бяха отчетени намаляване на безработицата, увеличаване на работните места, стабилни публични финанси, по-чиста околна среда, достъпни програми за образователен обмен на студенти и млади хора, по-ниски цени на телекомуникациите и транспорта.

Борисов: Няма по-добро място от ЕС

Според кмета, Васил Едрев младите хора тепърва ще развиват потенциала си в европейска среда, а това означава да са добре информирани. И първото, което трябва да знаят, е какви са конкретните ползи за общината от членството на България в ЕС. Какви възможности предоставят на Община Айтос еврофондовете и как се променя средата, в която живеят. "Финансирането по оперативните програми на ЕС са допълнителни средства, които в пъти надвишават общинския бюджет", каза кметът и даде пример с бюджета на Община Айтос, който през 2017 г е в размер на 22 540 000 лв. "Пак през 2017 г., през м. януари, Общината подписа договор по проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води в град Айтос по ОП "Околна среда 2014-2020". Договорът е на стойност 19 млн. лева.  Средствата само по едни проект са приблизително толкова, колкото са парите за издръжката на Общината за една година", заяви айтоският градоначалник. „Що се отнася до Председателството на България на Съвета на ЕС - не трябва да търсим конкретни финансови ползи. Като председателстващ, България ще може да постави в дневния ред на Съвета важни приоритети и  въпроси, какъвто е въпросът за бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г. - най-големият единен източник за финансово подпомагане на инвестиции в растеж и заетост в ЕС., каза още пред айтоския Випуск 2018 кметът Васил Едрев.