Ето от тази сграда до църквата Свети Атанасий в Изгрев са дошли сигналите
Ето от тази сграда до църквата Свети Атанасий в Изгрев са дошли сигналите / Омбудсман Бургас
Задължително проверете в Агенцията по вписванията за договор между стария собственик и инвеститора на обекта
Омбудсман Тодор Стамболиев за казуса
94815
Омбудсман Тодор Стамболиев за казуса
  • Омбудсман Тодор Стамболиев за казуса
Преди да си купите апартамент, задължително проверете в Агенцията по вписванията за договор между стария собственик и инвеститора на обекта! Това предупреждава общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев, след като получил сигнали на граждани, оказали се в абсурдна ситуация.

Когато отишли при нотариус за издаване на нотариален акт, те научили, че инвеститорът ги задължава да плащат месечна такса, като за затворен комплекс и са ограничени само с един интернет доставчик. При желание за друга интернет-линия собствениците трябва да платят допълнителен наем за трасе.

Месечната сума за поддръжка, която ще дължат е в размер на 50 или 60 лева в зависимост от апартамента и 10 лева за гараж, а кооперацията дори не е от типа „затворен комплекс”. В случай на отказ инвеститорът обявил, че няма да раздаде на новодомците чипове за достъп до асансьора в сградата.

Инвеститорът е строителната фирма „Униинвест“ ООД. Дарик Бургас опита да влезе във връзка с нейния мениджър на посочен телефон. Мъжки глас ни отговори, че той е заминал за Германия и не е обявил предварително кога ще се завърне, за да даде отговор на жалбите на собствениците.

„Според Закона кооперация тип „затворен комплекс“ трябва да съдържа общи части за ползване, като вътрешен двор, парк, градинка, басейн или барбекю“, коментира омбудсмана Тодор Стамболиев. Той потвърди, че ако тези условия съществуват, трябва да са отбелязани в Агенцията по вписванията.

Именно затова той препоръчва задължителна проверка там, за да бъдат избегнати всякакви усложнения. В конкретния случай друг начин за действие е общо събрание на новодомците, което да избере нов Управителен съвет с идеята той да се опита да промени условията по поддръжка на жилищата.

Чуйте случая в подробности в звуковия файл