Мария от „Европул Бургас” стана шампион по спортно ходене
Мария от „Европул Бургас” стана шампион по спортно ходене / netinfo

Мария Димитрова от клуб „Европул Бургас” спечели шампионската титла на България в държавното първенство по спортно ходене, в Балчик. Шестнадесетгодишната талантлива възпитаничка на треньора Атанас Атанасов се представи по феноменален начин на 10 километра дистанция. Впечатляващото е, че нейният успех е в групата девойки старша възраст, където съперничките и са предимно 18 и 19 годишни.

Така тя си гарантира място за участие в Балканиадата по спортно ходене, която отново ще се проведе в Балчик. Отличничката в Търговската гимназия привлече вниманието на специалистите върху себе си, а от ръководството на клуба и вече са амбицирани да спечелят домакинството на следващото Държавно първенство по спортно ходене и дори да кандидатстват за домакинство на Балканиада.

В „Европул Бургас” обмислят да създадат и собствена школа, която да развива таланти в този изключително тежък спорт. Там приемат като сериозен успех и бронзовия медал при юношите младша възраст, спечелен от Иван Атанасов. Той вече има и два медала от началото на годината от турнири по планинско бягане. Паулина Стоянова се класира на шесто място, също като Радослав Свирецов.

При мъжете 42 годошният треньор Атанас Атанасов елиминира почти всичките си по-млади конкуренти и взе сребърен медал на дистанция 20 километра. Скорошната шампионка Татяна Дячкова, пък, се върна в Бургас с пореден златен медал от турнира по „крос бягане” в Сунгурларе.