"В този град има простор. И се чувства морето“- С тези думи оперната прима Райна Кабаиванска се обърна днес към кметът на Бургас Димитър Николов.
"В този град има простор. И се чувства морето“- С тези думи оперната прима Райна Кабаиванска се обърна днес към кметът на Бургас Димитър Николов. / Снимки: Лалка Димитрова
"Това беше моята мечта: Моряк в живота! В "Мадам Бътерфлай толкова моряци минаха през ръцете ми, че осъществих мечтата си", сподели оперната прима
Моята мечта...
99058
Моята мечта...
  • Моята мечта...
„Чувствам се много горда, когато дойда в Бургас. Наистина е трогателно да се върнеш след толкова години. Това малко, което видях днес от Бургас, е нещо невероятно. Тук е станало чудо. Станал е един красив, приморски европейски град. И даже ми се вижда, че по някакъв начин сте успели да разширите улиците. Защото в този град има простор. И се чувства морето“- С тези думи оперната прима Райна Кабаиванска се обърна днес към кметът на Бургас Димитър Николов.

Великата оперна певица се завърна в родния Бургас за концерта на учениците от майсторския си клас, който ще се проведе тази вечер в Държавната опера.
„Майсторският ни клас расте. Тази година имаме млади хора от 21 нации. Но това което ме прави много горда, е че вече във всички големи световни театри, има млади певци, вече  големи имена, които са минали през нашия майсторски клас и които казват: Аз съм стипендиант на фонд „Райна Кабаиванска“, сподели оперната прима.

Райна Кабаиванска
netinfo

„В масторския глас тази година има три българки. Красивици. А това днес е много необходимо. Защото преди всичко трябва да си хубав. Не само да си талантлив., но и от естетическа гледна точка. Вече не искат тези пълни певици, даже и да имат най-хубавите гласове. Нашите за щастие са и хубави, и талантливи“, каза Кабаиванска.

Кметът на Бургас официално днес връчи на легендарната  оперната певица ключът от кулата на Бургас- за изключителния й принос към популяризирането на града.
„Бургас няма друг  по-известен  жител, който да ни дава такова самочувствие“, каза Димитър Николов.

Райна Кабаиванска
netinfo

В емоционален разговор, оперната прима си спомни за детството в Бургас и с носталгия си спомни за Морската академия:  “Аз си спомням като дете гледах това морско училище, по стълбите му слизаха моряци- с бели униформи, саби... И това беше моята мечта:  Моряк в живота. И  да ви кажа в „Мадам Бътерфлай“ толкова моряци минаха през ръцете ми, че моята мечта беше осъществена....“

Още от срещата на Димитър Николов с оперната прима Райна Кабаиванска, чуйте в звуковия файл: