Искат търг за незавършените хотели в Слънчев бряг
Искат търг за незавършените хотели в Слънчев бряг / netinfo

Държавата да обявява за публична продан незавършените обекти в туристически компплекс Слънчев бряг. Това предлага Съюза на собствениците в курорта. Причината- огромният брой на недостроени комплекси от затворен тип, хотели и търговски обекти, които се извисяват към днешна дата в някогашната „перла в короната" на Балкантурист.
Финансовата криза, строителната инвазия и отливът от туристи, оставиха десетки незавършени проекти в курорта и замразиха строителството. Днес Слънчев бряг, иначе визитка на морския ни туризъм, прилича на град на призраци, коментират обитателите на комплекса.
„Не можем да пуснем акция „Багер" и да задължим собствениците им да ги премахнат. Но можем да се погрижим за по-добрия облик на курорта. Нека държавата да се погрижи при невъзможност на собствениците им да ги завършат, да ги обяви на търг. Нека да бъдат определени ясни срокове за начало и край на строителството на един обект, особено в курортите", коментира Веселин Налбантов, зам.-председател на Съюза на собствениците и главен секретар на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)
В момента в България не се води регистър на незавършеното и замразено строителство. Затова е трудно да се проследи в национален мащаб какво се случва с изоставените сгради. По презумпция се счита, че строителните дейности могат да бъдат възобновени няколко години след спирането им. Но реалността се оказва различна.
Според предварителната информация, повече от 40% от новите строежи на хотели по морето остават недовършени. Данните са от Камарата на строителите, но не са официални, тъй като подобна статистика разполагат единствено главните архитекти, а те премълчават фактите.