Гледат делото „Океански риболов”  през април
Гледат делото „Океански риболов” през април / netinfo

 

Съдебната сага за източването на бургаското предприятие „Океански риболов” ще продължи на 19 април. Процесът срещу  ликвидатора на фирмата Пламен Маринов, обвинен за длъжностно присвояване, престъпление по служба и документно престъпление,  започна отново днес. В края на декември миналата година ВКС го върна в Апелативен съд Бургас заради съществени процесуални нарушения.

Пламен Маринов е признат за виновен и осъден на седем години затвор през 2005 година от БОС.  Миналата година  година присъдата бе потвърдена и на втора инстанция.

Днес защитата му  поиска разпит на експертите изготвили петорната съдебно-счетоводна експертиза. Вещите лица ще бъдат изслушани на следващото заседание.

Делото бе образувано през юни 1996 година, когато финансова ревизия откри лична сметка на Маринов в малтийската банка "Мид мед" с 50 000 щатски долара в нея.

Той бе обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, злоупотреба със служебното си положение като ликвидатор на фирмата и съставяне на документи с невярно съдържание през периода 1994-95 година с цел лично облагодетелстване. Щетите, причинени от Маринов, се оценяваха на сумата от 71 млн лева. Източването е станало чрез три офшорни компании, регистрирани в Малта.

Пламен Маринов бе осъден да заплати на Стойчо Стойчев - синдик на "Океански риболов", обезщетение за нанесени имуществени вреди в размер на 52 346 лв. заедно с дължимата лихва от 1995 г. насам.