За посетителите се представят най-красивите облекла от региона, непроменяни в продължение на 400 години.
За посетителите се представят най-красивите облекла от региона, непроменяни в продължение на 400 години. / netinfo
Фотоизложба на автентични народни носии от Еркеч беше открита в Центъра за култура и образование  „Артиум“ в Несебър. Събитието беше организирано от местната власт в Несебър и от Община Поморие. А публиката имаше възможност да се наслади на оригиналния еркечки фолклор в изпълнение на живо.

За посетителите се представят най-красивите облекла от региона, непроменяни в продължение на 400 години.  Характерно за носиите са извитите петльови пера – украса за момите в лазарската носия. С тях момата показва, че е готова вече да се омъжи. Всички накити при девойките са върху червена забрадка, а върху дългите плитки са нанизани монети. Символи на плодородие и берекет изобилстват в облеклото и украсата на жените. При мъжете пък качулките са с различни размери, според това дали ямурлуците са за работа или за хорото.
 
“Водени от желанието да подпомогнем съхранението и популяризацията на културното наследство и традиции, ние, от Сдружение  "Граждани за Поморие” и с професионалната помощ и подкрепа на фотографа Георги Димитров, създадохме колекция от дванадесет портрета, посветени на  традиционното облекло от Еркеч, днес с.Козичино, община Поморие.“, каза Ангелина Мерджанова от  "Граждани за Поморие” и благодари на кметовете на двете общини за подкрепата.