Липсата на добре подготвени кадри в областта на производството, недостатъчна защита от законодателството на малкия и средния бизнес и необходимостта от повече права на браншовите организации - това бяха основните проблеми, които дискутираха представители на предприятия, местни организации и обществени институции на среща организирана от Търговско индустриалната камара в Бургас. Тя постави финала на проекта „Насърчаване на предприемачеството в хранително - вкусовата промишленост в BG - TR трансграничен регион", финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция.
„Успяхме до постигнем засилена, но и ефективна комуникация между представители на български и турски малки и средни предприятия в хранително - вкусовата промишленост и т. нар. свързани сектори туризъм, производство на суровини и машини за бранша", каза за Дарик Златина Плачкова, гл. експерт в Търговско - индустриалната камара.
Тя добави, че основните резултати са свързани с организирането на мероприятия за директни срещи между представители на български и турски фирми от двата региона. На 15 - 16 март в Бургас се проведе съвместен бизнес форум, в който са участвали 70 турски гости, представители на бизнеса, институции и държавни агенции.
По проекта са разработени и три материала: социално - икономически анализ на българо - турския трансграничен регион, проучване на пазарните възможности в сектора в областите Бургас и Къркларели, както и наръчник за стартиране на малки и средни предприятия. Те могат да бъдат видяни на www. profood-project.com.
чуйте още от Златина Плачкова, гл. експерт в Търговско - индустриалната камара в звуковия файл: