Евакуираха остров "Св. Анастасия"
Евакуираха остров "Св. Анастасия" / netinfo
Евакуираха Острова
93915
Евакуираха Острова
  • Евакуираха Острова
Тренировъчна операция на остров „Света Анастасия“. Група туристи беше евакуирана като част от учение, което да установи как действат службите при възникване на инцидент по време на активния туристически сезон. Спасителната операция на острова край Бургас продължи около 20 минути. Чуйте подробностите в звуковия файл:

Група туристи бяха евакуирани от остров Света Анастасия заради пожар. Случката обаче не е реална, а е тренировъчно учение, организирано от Община Бургас. То е част от програмата на администрацията за предотвратяване на последиците от бедствия и има за цел да подобри взаимодействието на всички служби, които действат при възникване на инциденти.

Сигналът за пожара беше подаден в 11:00 часа на спешния телефон 112 от управителя на островния туристически комплекс Павлин Димитров. Оттам сигналът се предава своевременно към дежурните на Община Бургас, Областна администрация, Морска администрация и всички служби, които са ангажирани с спасителни дейности.

При получаването на известието от Военноморска база "Бургас" към остров Света Анастасия отплава катер, за да евакуира пострадалите туристи. Той пристигна на мястото на инцидента за по-малко от 15 минути. 

Инсценирането на пожар стана в реална обстановка, когато на острова имаше група от 110 деца, които също имаха възможността да проследят потушаването на огъня и спасяването на пострадалите хора. В учението участваха представители на Община Бургас, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", МВР, БЧК, Военноморските сили и доброволчески формирования.