Елитно жури дава парите за култура
Елитно жури дава парите за култура / Дарик Бургас

Днес Общинска администрация обяви критериите за кандидатстване за пари по културен проект от правителствени и неправителствени организации, индивидуални творци или други единици. Те са, буквално:

„Постижимост на поставените цели, план за реализация на проекта, оригинална творческа концепция, иновативност, художествена стойност и техническа обезпеченост, която включва човешки ресурс, техника, инфраструктура и други.”

Критериите са залегнали в Правилник, специално разработен от културни експерти от Община Бургас и представители на различни неправителствени организации. Правилникът е приет с решение на Общинския съвет на 23 юли. Годишният размер на средствата ще се приемат ежегодно от Общинския съвет с бюджета на Община Бургас и ще бъдат предоставяни на кандидатите след провеждане на предварително обявен конкурс, по гореописаните условия.

Седемчленно жури ще разглежда всяко проектно предложение. Комисията е в състав – общинските съветници Илияна Гъбева и Диян Димов, един представител на общинска администрация, директорът на бургаската опера Александър Текелиев, главният художник на общината Николай Дубаров и двама външни експерти, определени от неправителствените организации. Правилника и формуляра можете да видите на официалния сайт на Община Бургас в подразделение „Култура“ – http://www.burgas.bg/.