Дико Патронов: Трябва да сме обединени, за да защитим планината
Дико Патронов: Трябва да сме обединени, за да защитим планината / Стефка Крушкова
Дико Патронов: Трябва да сме обединени, за да защитим планината
50891
Дико Патронов: Трябва да сме обединени, за да защитим планината
  • Дико Патронов: Трябва да сме обединени, за да защитим планината

„Ние сме далече от Витоша, където се разиграха грозните сцени на уволнение на един директор, който е председател на една от най-големите обществени природозащитни движения, но сме на една крачка от Природен парк „Странджа", където преди няколко години се разиграваха същите сцени, каза д-р Дико Патронов, който е бил главен директор на Районната дирекция по горите - Бургас. Той се включи в днешния протест против промените в Закона за горите.

"Предстоят да се разиграят също интересни неща, свързани с просеките, които трябва да се прокарат в планината във връзка с шапа, който възникна преди година. 150 км. просека трябва да се прокара за да се направи една ограда. От къде ще мине, не се знае, въпреки че до края на годината трябваше да бъде готов проекта", каза още Патронов.

Той заяви, че никой не знае какво ще стане със старата мрежа, която обгражда Странджа, обезпокоен е и за замърсяванията и за нарушенията в планината. Според него и природозащитници и горски специалисти трябва заедно да работят за опазването на Природния парк.

Д-р Патронов е категоричен, че през последните 5-6 месеца е имало пълна промяна на вижданията, законите и правилниците за ползване и продажба на дървесината и са нарушени интересите не само на природозащитниците, но и на бизнеса.

„Само с такива действия като днешните и обединени усилия ние отново ще върнем зрялата мисъл на тези, които не уважават горската наука и обществените организации, свързани с природата и с нормалния и открит бизнес, който трябва да се развива в горите", обясни лесовъдът пред протестиращите.

чуйте д-р Патронов в звуковия файл: