Център за ранна диагностика в областната болница
Център за ранна диагностика в областната болница / www.sxc.hu

Близо 6 млн. лв ще бъдат отпуснати на Бургаската болница за закупуване на апаратура за ранна диагностика на рака, съобщават от лечебницата. Парите са привлечени по Оперативна програма “Регионално развитие” на ЕС, „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации”.

Проектът, който болницата спечели, е за разкриване на “Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания”, който ще се помещава в МБАЛ-Бургас. Предвижда се ремонт на звеното за образна диагностика, където ще бъде разположена модерна апаратура. Той включва създаване на нова командна зала, технически помещения, пригодяване на условията за достъп на хора с увреждания, нови санитарни възли, изграждане на енергоспестяващо осветление.

Центърът за ранна диагностика на рака ще бъде оборудван със Система за магнитно-резонансна томография; Стационарен дигитален рентгенов апарат за графично-скопични изследвания; компютърен томограф; дигитална ехографска система; ендоскопска система и дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб.