„Българско Черноморие” твърдо против петролопровода
„Българско Черноморие” твърдо против петролопровода / Дарик Бургас

Национална aсоциация „Българско Черноморие” подкрепя черноморските кметове срещу петролопровода Бургас-Александруполис. Оттам резпространиха писмо до медиите, в което за пореден път се заяждат с природозащитниците. Ето пълният му текст, без никаква редакторска намеса:

„НАБЧ подкрепя твърдо позицията на черноморските кметове и решението им да се противопоставят на петролопровода Бургас-Александруполис. Декларираме, че заставаме против всякакви опити за рестарт на проекта и ще браним интересите на националната икономика и всички жители на черноморските общини.

НАБЧ е пряко ангажирана с мисията да опази бургаския залив и крайбрежието от евентуална екологична катастрофа, свързана с петролопровода. Членове на нашата Асоциация бяха преки участници в протестите срещу петролопровода, които започнаха през 2009-та г., както и в организирането на трите референдума в Бургас, Поморие и Созопол. Благодарение на съвместните усилия на хиляди граждани и местните власти, жителите на Черноморието казаха твърдо „не” на опасния за екологията проект. За съжаление така наречените „зелени”, които широко афишират и парадират, че бранят природата не взеха никакво участие в тези акции.

НАБЧ пита господата и госпожите „природозащитници” къде бяха през 2009-та г. и защо не защитиха обществения интерес и българското Черноморие. Защо мълчаха? И защо не излязоха дори и със символична позиция? Вероятно защото в заплахата от петролопровода няма европейски проекти, от които да вземат пари, съответно няма и финансов интерес.

Господа „Зелени”, вие само срещу пари ли протестирате? Или тогава не протестирахте защото бяхте мотивирани по друг начин?”