“Бургаски вечери” вече е официален символ на града
“Бургаски вечери” вече е официален символ на града / netinfo
Бургас има свой официален химн и това е емблематичната песен “Бургаски вечери”. Това бе регламентирано юридически днес с договор между Общината и фондация “Тоника”. Той бе сключен между кмета Димитър Николов и Гого Найденов от фондация “Тоника”, която притежава авторските права на песента. Те са предоставени от на наследниците на авторите на творбата – поета Иван Ванев и композитора Иван Коларов.

“Община Бургас става пазител и презентатор на “Бургаски вечери”. За мен е чест и удоволствие, че ние сме първите, които в страната сключват подобен договор с цел съхраняване и популяризиране на песен, която отдавна е надхвърлила рамките на града”, заяви кметът Николов.

Подготовката на споразумението е продължила 6 месеца, така че да бъдат спазени всички права и всички страни да бъдат удовлетворени. Песента е записана отново и ще прозвучи официално като символ на града преди началото на втората вечер на музикалния фестивал “Бургас и морето”. Предстои, през януари на следващата година, издаването на албум с песни на авторите на “Бургаски вечери”. В него ще има 12 техни творби. Музиката на Иван Коларов ще е не само по стихове на Иван Ванев, но и на Ваньо Вълчев и Пеньо Пенев.

“Тази песен доказа, че не е необходимо да бъдеш дипломиран, утвърден композитор за да напишеш нещо, което да остане в сърцата на хората. Тя е вече на 41 години и е все така популярна и ще остане и след нас”- коментира за Дарик Гого Найденов.

Чуйте още за песента, предстоящия албум и сключения договор от звуковия файл