Бургаски болници учредяват първия болничен консорциум у нас
Бургаски болници учредяват първия болничен консорциум у нас / Община Бургас

Девет лечебници подписаха договор за учредяването на Консорциум "Бургаски обединени болници". Според медиците, това ще позволи пациентите да получават комплексно лечение. Сега, за него ще може да използва апаратурата на всички болници в града без да се търсят различни клинични пътеки за това.

Основен инициатор за обединението е Община Бургас. Тя е представител на общинските лечебни заведения, съакционер в МБАЛ - Бургас и партньор на частните болници в града.

В подкрепата на инициативата поздравителни адреси бяха получени от министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, УС на НЗОК и Народното събрание. Подписването на документа се състоя в заседателната зала на Община Бургас.

Обединението между частните и държавните болници ще помогне да се решат някои проблеми, свързани с финансирането на здравните услуги и развитието на медицинската дейност.

Другото преимущество, което консорциумът ще даде на здравните заведения в града, е, че те ще имат възможност да разработват стратегически проекти в сферата на здравеопазването, които ще се финансират по европейски програми.