Снимка: община Бургас
Снимка: община Бургас

Община Бургас и нейните партньори в Местната инициативна рибарска група Бургас-Камено си гарантираха над 3 милиона лева по Програмата за морско дело и рибарство. За тях ще се кандидатства по шест мерки, като първата вече е отворена. Много е важно местният бизнес и неправителственият сектор да бъдат активни, да подготвят качествени проекти, за да може финансовият ресурс да бъде оползотворен в максимална степен.

"Досега Бургас беше дискриминиран и не беше допустим бенефициент по рибарската програма. Ние се борихме, стигнахме чак до Европейската комисия, аргументирахме се и регламентът беше променен в наша полза. Призовавам малките и средни фирми от Бургас и Камено да бъдат активни, защото тези пари са за вас, големи компании от столицата и страната нямат право да кандидатстват за тях", каза днес кметът Димитър Николов.
 

Кметът Николов иска равнопоставеност между рибарите


Той представи параметрите на първата отворена мярка заедно със заместника си Руска Бояджиева и Кремена Чиликова - изпълнителен директор на МИРГ Бургас-Камено. Тя е озаглавена "Преработване на продуктите от риболов и аквакултури". Целта на процедурата е да подпомогне местните малки и средни фирми, които се занимават с преработване на риба и аквакултури, да се модернизират предприятията и да се създадат нови работни места в сектора. С нея се стимулира внедряването на иновации и разширяване на асортимента, подобряване условията на труд и намаляване на вредното въздействие върху околната среда.

Максималният размер на сумата, за която може да се кандидатства по тази мярка с един проект, е 97 000 лева. Тези пари могат да се оползотворят, например, за специализирана техника, транспортно средство, софтуер, обучение на персонал, строително-ремонтни дейности и др. Срокът за кандидатстване по тази мярка е до 2 септември и до 30 декември 2019 г. След това ще бъде отворена втората, насочена повече към неправителствения сектор, която ще стимулира опазването на природното богатство. Следващите мерки ще бъдат насочени отново към местния бизнес, с акцент върху отглеждането на аквакултури, рибарските общности и осигуряването на тяхната целогодишна заетост.
 

Община Свищов е сред първите 14 с подписани договори по програмата за морско дело


Офисът на Местната инициативна рибарска група Бургас-Камено е настанен в кметството на к-с "Меден рудник". Неговите служители ви очакват за среща, за да чуят вашите въпроси и да помагат при изготвянето на проектите. Мейлът им е office@flag-burgas.org.

Общата цел на тази програма с шест мерки е да се повиши конкурентоспособността на местния бизнес в рибарския сектор, създаване на нови работни места и грижа за природните ресурси на Бургас. При оценяването на подадените проекти най-много точки ще носи критерият нови работни места. Кандидатстващите фирми или НПО трябва задължително да са регистрирани в Бургас или Камено, а не, примерно, в Созопол и Царево.

МИРГ Бургас-Камено е сдружение с нестопанска цел в обществена полза и обхваща следната територия: ж.к. "Меден рудник", кв. "Крайморие", кв. "Акациите", Рибарското селище "Ченгене скеле", с. Маринка, с. Димчево, с. Извор, с. Твърдица, както и всички населени места в община Камено.