Бухала обжалва ареста
Бухала обжалва ареста / netinfo

Задържаният крупен бургаски лихвар, собственик на над 40 имота по морето, ще обжалва наложения му постоянен арест. Мярката ще се гледа в Бургаския апелативен съд от 14 часа.

48-годишният Иван Донков по прякор Бухала, бе задържан на 1 декември от служители от сектор „Икономическа полиция" към Окръжна дирекция на МВР-Бургас, след проверка по журналистическо разследване на случаи с имотни измами и лихварство. Установено е, че с имотите си Бухала с сдобил в продължение на 12 години. Клиентите ги предоставяли като обезпечение за дадени от него парични заеми. Освен 10% месечна лихва, Донков начислявал и наказателна от 1% при просрочване.

От прокуратурата съобщиха, че много от неговите „жертви” и семействата им са били заплашвани с убийство. Другото предупреждение за невърнати пари били палежите на автомобили. Самият Донков парадирал с контакти от подземния свят и магистрати.

Лихварят с 5000 лв джобни пари и нито ден трудов стаж е собственик на апартаменти в Слънчев бряг, студия в Несебър, два етажа и дворно място в кв. „Сарафово", етаж от къща в Стария Несебър, парцели в Свети влас и Равда, както и апартамент в централната част на Бургас. Има два автомобила БМВ, единият от които е записан на негово име, а другият - на името на майка му.

Бухала е подведен под наказателна отговорност по чл.252.ал.2 от НК, за извършване на лихварство и финансови сделки без разрешително. Според прокуратурата, не е изключено в хода на досъдебното производство да бъдат повдигнати и обвинения за закана за убийство и престъпления срещу данъчната система.