/ Държавна опера Бургас
Албена и Евелин Градеви подариха оригинално немско пиано „Зайлер“ на Бургаската опера. Братът и сестрата получили уникалния инструмент като наследство от своя баща, Нико Градев, който е бил хорист в операта до преди тридесет години.
 
Пианото е изработено по поръчка през 1882 година и е изключително красиво - с оригинални месингови свещници, ръкохватки и орнаменти, с декоративни масивни колони и с детайлни изящни декорации, съобщиха от пресцентъра на операта.

2
netinfo

То е било подарък на лелята на дарителите, Ирина Градева, от нейния баща. Семейството е било заможно, но е репресирано по време на комунизма. Заради издевателствата на местните партийни функционери се преместило да живее в Русе.

3
netinfo

Реликвата останала в Бургас, при нейния брат Нико, който е бил хорист в „Строителни войски и след това в „Родна песен“. Той е бил част от състава на операта още във времената, в които тя не е имала собствен дом и е използвала сцената на Дома на нефтохимика.

4
netinfo

За съжаление никой от следващите поколения не свирил на него. Албена и Евелин Градеви се отказали да го продадат, защото не били сигурни дали няма да бъде поредната мебел в нечий дом. Те решили да го дарят на школа, училище или театър, а накрая изборът паднал върху операта.

5
netinfo

След две седмици ще пристигне специално акордьор от столичен театър, който ще се погрижи за добрия звук на пианото и ще даде указания за поддръжката му. След това инструментът ще бъде използван активно в постановки и репетиции на операта.

6
netinfo