Безумия спират арабски милиарди за България
Безумия спират арабски милиарди за България / Красимир Калудов

 

Липсата на работещо българско посолство в Саудитска Арабия пречи на нормалните контакти с България – сподели участник в арабската делегация, която пристигна на посещение в Бургас.

Според собственика на водещ строителен холдинг в Египет инж. Набил Ел Дохаи без улеснен достъп до визи, без преки самолетни връзки до България инвеститорите трудно  ще пристигнат в страната ни, от която арабския бизнес очаква  да отвори вратите си за нови капитали .

В състава на делегацията са включени  собственици на холдинги с интерес  в търговията, строителството, медицината, химическата промишленост, рудодобив, туризъм  и земеделие.

На този етап арбаските гости се интересуват от завършени  проекти или от проекти в напреднал етап  от реализацията си, за да придобият представа за възможностите за инвестиции у нас.

През пролетта предстои провеждането на българо-арабски бизнесфорум, по време на който се очаква да бъдат постигнати конкретни договорености.

Като добра възможност за партньорство беше споменат действащ инвестиционен фонд в Саудитска Арабия, който притежава активи за над 1.5 млрд долара и може да стимулира общи проекти у нас.