Безплатно лечение в Онкото с най-модерния линеен ускорител на Балканите
Безплатно лечение в Онкото с най-модерния линеен ускорител на Балканите / netinfo

Страдащите от онкологични заболявания до 10 дни вече ще могат да се възползват от най-модерния линеен ускорител на Балканите.
Комплексното съоръжение, разположено в новоизградения бункер на Бургаския онкологичен център ще работи с пациентите по здравна каса и ще има капацитета да обслужва до 50 души дневно. Апаратът представява цяла система за лечение, която обслужва голяма част от аспектите на раковите заболявания, но ще е в оптималното си състояние в началото на пролетта, а обучението на лекарските екипи ще стартира до дни, каза началникът на Онкодиспансера д-р Радостин Дичев.
"Надявам се страданията на много наши съграждани да приключат. Бургазлии повече няма да ходят за лечение в други градове. Готови сме със сертификатите и регистрациите, които бяха необходими. Изискванията за този уред и помещението към него бяха много тежки, но ние се справихме", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.
Д-р Мануелян припомни, че проектът е стартирал преди две години и е финализиран в рамките на предвидените първоначални срокове, въпреки че заедно с проекта на Бургас са тръгнали още шест такива в страната, града ни е първи, финализирал го в срок.