Бай Димитър навърши 100 години днес
Бай Димитър навърши 100 години днес / Веселин Максимов
Ася Бороджиева за живота на юбиляря
94556
Ася Бороджиева за живота на юбиляря
  • Ася Бороджиева за живота на юбиляря
Димитър Герджиков, ветеран от Втората световна война от Бургас, днес навърши 100 години. Неговите бойни другари и всички, близки нему хора, отбелязаха вековния му юбилей в зала 7 на Военния клуб със скромно, но много сърдечно тържество.

Бай Димитър получи поздрави и от Съюза на офицерите и старшините от резерва и запаса, областния управител Вълчо Чолаков и много други. Губернаторът му подари статуетка на кан Тервел, наборите от неговата бойна част – символични 100 лева за годишнината.

Димитър Герджиков е роден в Черноморец. На десетгодишна възраст се установил в Бургас, като чирак в бръснарница на улица „Фердинандова“, собственик на арменско семейство. Завършил е мъжка гимназия, след което отишъл да служи в 24 Черноморски пехотен полк.

На фронта заминал с първата си, голяма и единствена любов – своята съпруга. Там, заедно с нея, между бойните действия, основал драматична група. С рецитиране на „Лудият“ от Шандор Петьофи станал любимец на всички унгарци, по местата, където бил дислоциран.

След войната се върнал към първия си занаят – бръснарството, а впоследствие е работил в системата на МВР, водното строителство, а най-голямата част от професионалната му биография е била като представител на Съюза на химическата промишленост.

Чуйте в звуковия файл много кратко за неговия живот от един от организаторите на юбилея – Ася Бороджиева