Аква Калиде - древните тайни на север от Бургас
Аква Калиде - древните тайни на север от Бургас / Дарикнюз
Аква Калиде – древните тайни на север от Бургас
43568
Аква Калиде – древните тайни на север от Бургас
  • Аква Калиде – древните тайни на север от Бургас

Едва 10% от древния град Аква Калиде край Минералните бани в квартал „Ветрен" са вече проучени от археолозите, но смайващите артефакти изскачат буквално всеки ден.

Историците тръпнат в очакване за предстояща археологическа сензация и продължават неуморно с разкопките.

Община Бургас финансира и ще продължава да финансира проучванията на това непознато за туристите място - гарантира кметът Димитър Николов.

Градоначалникът с блясък в очите разказва вековната история на Аква Калиде и е благодарен на колегите си от общниския съвет, че са гласували средства дв бюджета, за да обезпечат проучванията.

За четири години кметът направи пътека до София, но успя да запали до такава степен с идеята за реставрацията на древните минерални бани премиера, финансовия министър и колегите им от Кабинета, че накрая Министерският съвет реши да даде собствеността на терените, където е съществувал древния град, на община Бургас.

И сега на ход е общинското ръководство, което смята чрез европейски проекти и собствени средства да направи така, че след няколко години туристите да отбиват пътя си от магистрала „Тракия" , за да се срещнат очи в очи с историята или да се лекуват целогодишно в лековитите минерални извори.

Още за амбициите на Димитър Николов да възроди Аква Калиде и да го превърне в национално богатство ще чуете от интервюто в прикачения звуков файл.